Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Vždy budou 2 tábory - ano nebo ne. Přikláním se k tomu, mít dítě spíše dříve. Já měla dceru ve 26, dnes je jí 18... Jsem ve věku, kdy už mám relativně klid, čas na koníčky, s manželem cestujeme, zajedeme si na prodloužený víkend... Na druhou stranu, moje známá loni porodila své první dítě ve 45, dnes už malou vozí do jesliček a chodí do práce... Absolutně nechápu... Pár kamarádek taky porodilo po 40, vždy měly nového partnera a chtěly s ním dítě... Dnes jsou skoro všechny s dítětem samy... Znám tohle i z pohledu dítěte, pamatuji, jak moje kamarádka na základní škole měla starší rodiče a hodně se za to styděla... Samozřejmě, všechny dámy, které tady obhajují pozdní porody, si tím samy prošly a budou psát, jak je všechno skvělé, úžasné, jak omládly. Je dobré se na to podívat i z ekonomického hlediska a myslet trošku dopředu. Dnes děti podporujete do nějakých 25 - 30 let. Dcera chce jít na vysokou školu, příští rok maturuje a pro nás to znamená několik tisíc měsíčně... Všechno má svá pro a proti...

9 1
možnosti
AV

Já si nemyslím, že by měly být dva tábory. Já se za sebe hlásím k tomu, že každý má mít děti tak, jak to vyhovuje jemu a ty tendence vytvářet nějaký "tábor", který musí těm zpozdilým vysvětlit, jak je ta jejich volba špatná, prostě nechápu.

Pokud beru dítě, jako něco, co mi překáží v tom, abych měla svůj klid a čas na koníčky, budu si je hledět rychle odbýt a pak si užívat těch vytoužených prodloužených víkendů. To je přece v pořádku. Zní to možná ode mě trochu posměvačně, ale není tomu tak - já ty děti taky takhle měla a svobody mých jednapadesáti let s dospělými potomky si užívám s chutí. Ale taky vidím mého bratra, který byl pozdním dítětem narozeným rodičům těsně před čtyřicítkou, takže pozici dítěte dobře znal, který si nyní  -  taky s manželkou oba těsně před čtyřicítkou - pořídil s odstupem třetí dítě, protože prostě to viděli opačně... Ti dva starší už mají spoustu svých zájmů, vyjet si na výlet s rodiči už je nebaví a jim to, že už je najednou jakoby nikdo nepotřebuje, chybělo. A když si chtějí někam vyjet sami, tak jim ta má "dvakrát stará" babička malou ochotně pohlídá, i když podle všech prognóz zdejších sejčků se snad neměla dožít ani synovy promoce... (Ano, můj otec se bratrovy maturity nedožil - zemřel při autonehodě... což bohužel dle statistik potká i spoustu mladších rodičů.)

0 4
možnosti
Foto

Jestli je to dobré, zpravidla ukáže až čas. 

Ten sice měří všem stejně, ale očekávat "spravedlivé" porce může být bláhové.

Příjemné to ale zcela jistě je. 

Alespoň zpočátku.

3 0
možnosti
JK

Dívejte se na to z pohledu dětí. Moje děti porodila jejich matka v 28 a ve 30 letech. V 35 si uvědomila, že si v životě moc neužila, tak si našla milence, rozbila rodinu a děti přestěhovala za milencem hodně daleko. Takže moje  děti přišly o rodinu, přišly o tátu. Táta by se jim sice rad věnoval, ale má je jen pár týdnů v roce.

Nejsou na tom lépe děti matky nad 35, která už ví co chce a váží si toho, že její děti mají rodinu a tátu , který je má rád a věnuje se jim ???

5 0
možnosti
PH

Věk ženy nad 35 let není zárukou toho, že už ví co chce.

11 1
možnosti
AK

A tak si říkám, v jakém věku  asi  měly ženy  děti, když vidím ty staré rodinné fotky - kupa sourozenců od miminka až po téměř dospělé děti - takže rodit po čtyřicítce normální je. Jen my máme zažitý ten socialistický model - dvě děti  porodit  do třiceti, a pak čekat na vnoučata ?

8 5
možnosti
VV

Rodit po 40 je blbost fyzická (nejméně problémů je mezi 20-30 rokem ženy) i sociologická (děcka, které vodili do školy rodiče důchodci jsme šikanovali)V

7 3
možnosti
AJŘ

Jak u koho. Někdo si to vychutná v mládí, někdo pomalu v přechodu, ale pokud se rozhodne pro dítě, budiž mu přáno. Teda abych se nezpronevěřila svému cítění, pokud s tím spraťouchem neobtěžují sousedy, kolemjdoucí, spolunakupující, ať ho mají klidně ve stovce (pokud zkousnou, že ho bude mít na krku někdo, kdo o něj nestál).8-o

2 0
možnosti
JH

J66a88n 69H35a44j14e27k

21. 2. 2015 12:24

Dite neni jen miminko a pubertak. Stranou emoce a pribehy o tom, jak to nekde dobre funguje. V cr je napr. vice nez 50% rozvodu. Trochu matematiky, pravdepodobnosti a prumeru. Priklad? 

Babicka mela matku v 25 letech. Matka tc. 42let otehotni. 43 narozeni ditete. 44 kojeni, pravdepodobne komplikace vysoke. 45 jesle, 46 skolka, 50 prvni trida, podle prumerneho veku v cr 72 let, pravdepodobne bez prarodicu. 59 konec zakladni skoly, prijmacky a vyber stredni skoly. 63 maturitni ples, 67(?) treba promoce. Diteti je kolem 25. Ve 28 ceka prvni dite a mamince, ted uz babicce je 71. Podle celorepublikoveho prumeru o dva roky starsi otec pravdepodobne loni zemrel. Potomkovi je 29. Matka umira o 5 let pozdeji, nedej buh, ze ne nahle, ale po delsi nemoci. Rodice maji mit deti normalne, tedy brzy. Tecka.

18 5
možnosti
AV

"Normálně tedy brzy"... že slova normálně a brzy jsou synonyma, to slyším poprvé.

2 0
možnosti
LN

L11a61d67a 25N32o59v35a70k

20. 2. 2015 22:52

je to zkrátka blbost. Znam několik čtyřicátnic s miminky.., které to těžce fyzicky i psychicky nezvládají... Než začne být dítě trochu samostatné, budou maminy zralé na psychiatra... a nebudou vědět s čím zajít k doktorovi dřív... Ve čtyřiceti by mělo být normální spíše už pomoct svému dítěti s jeho dítětem..

8 9
možnosti
Foto

J10a20n37a 61M52a86j46o59v66á

20. 2. 2015 22:58

Zrovna teď smutně a zaujatě sleduji jednou čtyřiadvacetiletou. Na psychiatra je už teď...

9 0
možnosti
VS

Objektivně je u takovýchto matek v pokročilém věku několikanásobně vyšší riziko vrozených vad a dalších komplikací, takže samozřejmě je to super, že to maminka zvládla, ale ze zdravotního hlediska je to z nouze ctnost.

9 5
možnosti
LJ

Většina diskutujících se na to dívá ze strany rodičů. A jaký je ohled ze strany dítěte? To potřebuje, aby si s ním někdo hrál, chodil na procházku, jezdil na kole, šel na čundr... To prvé zvládnou i starší rodiče, to další jim už často činí potíže. Když má dítě starší sourozence, je to dobré, ti ho vezmou na fotbal a na další aktivity. A dítě potřebuje, aby ho někdo živil do jeho 25 let (odpozorovaný průměr). To už starší rodiče nemusí vždy zvládnout. Dalších deset let potřebuje mít zázemí. Například, když má děti v normálním věku, občas nebo i velmi často, potřebuje pomoci s hlídáním...

Zkuste se na problém podívat ze strany dítěte.

Asi před 10 až 15 lety proběhla tiskem zpráva, že žena měla dítě ve věku myslím 59 let. Lékaři ji nadopovali hormony a do dělohy daly embryo od dárkyně. Média to oslavovala jako úspěch. Ovšem po půl roce ta matka zemřela. Lékaři konstatovali, že těhotenství a porod byly pro její organizmus příliš velká zátěž a moc ji to oslabilo, tělo to nezvládlo. Zůstalo tady dítě bez otce a bez sourozenců. Noviny to však již nezajímalo...

14 1
možnosti
AV

Pohled dítěte...

Měla jsem kamarády - manželský pár. Děti měli tak, jak bylo tenkrát normální. Okolo dvacítky, dvě do roka po sobě... Já se s nimi seznámila o deset let později, kdy uvažovali o dalším dítěti. Prý je to už přece jen velká odpovědnost. vyšší věk a přijdou nemoci... to jim bylo něco málo přes třicet ale doba holt taková byla, kdy se matky po třicítce považovaly málem za přestárlé.

No... nakonec do toho šli. O čtyři roky později se oba zabili v autě.

A kde je ta pointa? Že děti tedy vychovala jejich babička. Byla už dávno vdova, takže sama. Zvládla vypiplat to malé, zvládla dospívání těch starších. Včetně péče o jednoho z nich, který v tom autě byl taky a léčení a rehabilitace nebyly žádná sranda. A nejtěžší na tom všem pro ni bylo srovnat se se smrtí svojí dcery. Určitě ne ta starost o děcka.

Mimochodem - mě měli rodiče za mlada. Myslíte si, že při shánění bydlení, zařizování domácnosti apod. někdo měl čas se mnou chodit na čundry? Ne, tohle čerpal až můj brácha, který přišel až v době, kdy už fakt měli čas (a nakonec i peníze) se mu věnovat... Tím v žádném případě nechci říct, že starší věk je lepší to vůbec ne. Ani to, že jsem na tom byla jako děcko nějak špatně. Ale že fakt zbytečně přeceňujete úlohu nějakých čundrů. I bez nich mi rodiče dali vše, co jsem jako děcko potřebovala (stejně jako to dala ta na začátku zmíněná babička svým vnoučatům).

A i kdyby šlo o ty čundry a kolo... já v mých jednapadesáti na ně chodím a stovku na kole dám... no, ne každý den pochopitelně, ale to by snad pro dostačující výchovu dětí nebylo nutné.

13 0
možnosti
KD

Mít dítě po 40 považuji tak trochu za módu, prostě ženy si chtějí dokázat, že nestárnou. To je prostě stejné, jako když si 40 ti letý muž nabrnkne šťavnatou osmnáctku.;-) Také nestárne.;-D

10 5
možnosti
TH

Ne, zeny maji proste ve ctyriceti a pozdeji bezne sex...no a to se potom muze otehotnet, to neni zadna moda.

0 1
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7140x
Speciál blog, ring volný pro názorové duely blogerů iDNES.cz. Není klasickým duelem tváří v tvář, spíše na jednom místě prezentuje dva odlišné názory na stejné téma.

Seznam rubrik